Direktlänk till inlägg 25 maj 2011

Leo på internationell utställning

Av Leo - 25 maj 2011 10:42

    


Nu var det ett tag sedan jag skrev här på bloggen. Maj har varit intensiv som den alltid är för mig, så tiden och orken har varit knapp. Här kommer i alla fall en hel "radda" av Olof fina bilder!

Det har hänt en del sedan jag skrev sist. Leos eksem kom tillbaka   , och behandlades med en 20 dagars-kur efter vilken de försvann. Jag har en del kontakt med ägarna till Leos syster Thyra, och efter att de tagit blodprov har det visat sig att hon är bl.a kvalsterallergisk. Oerhört trist. Om Leos utslag kommer tillbaka igen är nog risken stor att han också är allergisk. Jag hoppas verkligen inte det är så!

Vi har bytt foder till Orijen, för att utesluta spannmål och majs. Hoppas att det funkar.


     

Eftersom jag och Olof jobbade på samma projekt både dag och kväll, fick Leo bo hos Lollo, Martin och kusinerna i 9 dagar. Det gick sådär. Leo trivdes förstås bra, längtade lite efter oss, men för oss och Lollo var det jobbigt. Lollo trodde det skulle bli lätt att ta hand om alla tre hundarna, men hon är ju gravid och är trött och hade det jättejobbigt med Leo. Ledsamt. Det kändes okej för mig i tre dagar att vara utan Leo, men sedan var det jättejobbigt.

Ja, den här erfarenheten talade om för mig att det inte blir fler samjobbprojekt för mig och Olof eller några fler utlandsemestrar för mig.  De andra får åka. Jag kommer att vara hemma med Leo.


     

Sedan närmade sid dagen med stort "D"  -  22 maj. Då var det internationell utställning i Hässleholm och Leo var anmäld. Återigen som enda broholmern.

Jag var nervös, för den här gången var det ju lite mer allvar. Vi kom iväg lite sent, men hann ändå dit i god tid eftersom vi hittade parkering med en gång! Och herregud, så mycket folk! Och hundar! Det var jätteroligt!

Vi förflyttade oss till ring 13 (Det fanns närmare 30 ringar) och väntade en dryg timme innan det blev vår tur. Domaren var Svend Lövenkjaer från Danmark och han hade dömt broholmer tidigare. Det var en stor anledning till att jag ville dit med Leo.

 

Han kallade in oss. Vi hann inte mer än hälsa förrän han säger: "Du vet att jag egentligen borde diskvalificera honom, eller hur? Hans svanshållning är inte alls bra."  Jag svarade att jag visste detta, men att jag ville att en dansk domare som dömt broholmer tidigare skulle titta på Leo. Vi pratade lite om att svansföringen eventuellt var unghundsfasoner och kanske skulle lägga sig med tiden, men att det förstås inte är säkert att det är så. Trots öppningen till vår lilla konversation så var Svend Lövenkjaer mycket trevlig mot mig och Leo.


    

Domaren sa att han själv har new foundlandhundar och att han aldrig ställer ut dem som unghundar, och det borde jag inte heller göra med Leo, tyckte han. Det är så mycket kvar att växa i, menade han. Jag argumenterade förstås inte med honom, det ska man väl helst inte göra med domare... Fast det med Leos brist på massa tycker jag var lite märkligt att han kommenterade på det viset. Jag ställde faktiskt Leo i juniorklass som är för unghundar, och då vet man väl som domare om att de inte har full kroppshydda ännu? Konstigt tyckte jag. Jag var beredd på att domarn skulle tycka att Leo är lite för tunn, men inte att han tyckte jag skulle låta bli att ställa honom innan han fått massan. Jag var också beredd på att han skulle bli diskvalificerad, men domaren sa att ha skulle vara snäll och ge Leo en "Good" (gammal 2:a) och ge honom så fin kritik som han kunde.

Här är kritiken:

"Ung hane. Bra storlek. Mycket vackert uttryck. Bra hals. Bra placerade öron.Bra näsparti (?svårt att tyda). Bra rygg. Alltför fallande kors. Alltför högt buren svans. Bra vinklad. Ska ha mer substans. Mycket vacker päls och färg. Bra temperament."


        

Ja, så gick det den här gången. Vi får se när det blir nästa gång. Oavsett utgången tycker jag i alla fall att det är väldigt roligt med utställning, så det är inte omöjligt att det blir fler. Han ska i alla fall dömas av broholmersällskapets egen domare när han blir två år. Då får vi reda på om han är avelsmaterial eller inte, beroende på svansföring, hur höft- och armbågsleder ser ut och hur mentaltestet går.


Bilderna som följer visar Leo i sitt esse - fri som fågeln! Och de trevande stegen ner i vattnet i Ravlunda. Han är ganska skeptisk...   


         

Här fösöker han gräva ner mig. Han kanske vill ha pappa för sig själv?   


        

Jag förstår inte hur någon - domare eller inte - kan motstå en sådan charmör!     Älskade, oemotståndliga fina Leo! 


 


 
 
Ingen bild

Helle

25 maj 2011 16:30

Hej,
Att prata om diskvalificering!
Då måste jag säga att domaren inte kan standarden för rasen!
Att ha för högt hållen svans är vissserligen ett fel, men inte diskvalificerande. Det blir det först om svansen är högt upprullad, och det är ju inte fallet här.
Jag håller också fullständigt med dig att hunden ju måste bedömas utifrån sin ålder och inte efter en vuxen hunds kriterium. Dålig domare!
Jag tror att Leo härmar Lollo´s hundars svansföring. Min Truls hade ju också en hög svans när han lekte med grannens foxterrier som valp. Det finns ju en risk att det inte försvinner med åldern, om de umgås mycket...
Skall bli roligt att få se honom i verkligheten igen den 12te!

 
Ingen bild

Lotta

26 maj 2011 12:25

Hej Helle!
Tack för kommentar och omtanke!
Jag uppfattar också Leos svansföring som diskvalificerande eftersom han bär den uppböjd och lite rullad in över ryggen. Det är nog inte så tydligt på bilderna, kanske? Du får se med egna ögon den 12:e! =)
Har också fått svar på AlltOmHundars forum, och en del utställningserfarna menar att domaren gjort en schysst bedömning och att rådet att vänta med att ställa ut Leo är bra. Det är för att alla omdömen registreras och följer med resten av Leos liv och då är det förstås bättre med bra resultat! Därför rådde de mig att ställa honom på inofficiella utställningar tills svansföringen blivit bättre och han växt till sig. På inofficiella registreras nämligen inga omdömen, men i övrigt är det som vilken utställning som helst.
Tänk! Man lär så länge man lever... =)
Fast jag tycker att det är konstigt att man ens har juniorklasser på officiella utställningar då, åtminstone för de storvuxna raserna.

 
Ingen bild

Lollo

29 maj 2011 16:09

Mycket fina bilder!

 
Ingen bild

Emma

29 maj 2011 21:47

Vilka fantastiska bilder Olof har tagit på Leo! Alla domare kan slänga sig i väggen för Leo är absolut en av de allra finaste hundar jag har sett ;). Hoppas vi ses snart <3. Hälsa! KRAMAR

 
Hike

Hike

2 juni 2011 12:21

För hög svanshållning eller inte, det är som du säger Lotta; Leo går ändå inte att motstå. ^^ Ska verkligen försöka komma över till er nu i sommar någon helg, och så kan jag dra med Mimmi då också. :) Massa kärlek och kramar!

http://blogg.ahtl.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Leo - 24 oktober 2013 18:43

Det här året har varit ett fint år vädermässigt. Först den bästa sommaren på jättelänge och så en varm, härlig indiansommar. Olof har tagit fina bilder på Leo idag när de var vid havet. Tänk er - oktober är snart slut och vi har femton grader varmt...

Av Leo - 28 januari 2013 11:19

Äntligen kommer ett nytt inlägg! Igår fick jag fina bilder på Leo av Olof som han tog häromdagen. Bra start på året, eller hur?    Lägg särskilt märke till bilden i bilen. Om en bildörr är öppen går han in och sätter sig. För ett och ett halvt år...

Av Leo - 1 augusti 2012 13:17

  Så kom sommaren och snart är den över... Äntligen fanns det tid och ork för nytt blogginlägg. Våren var som vanligt intensiv med jobbproduktioner, sommaren har varit intensiv med trädgården - vi har ju stort grönsaksland och jag har sått MÅ...

Av Leo - 1 april 2012 14:00

    Idag har Leo varit med om något märkligt. Han har blivit mentaltestad.    Ja, faktiskt! Det är inget aprilskämt! Och det var kul! Leo, Olof och jag kom till Tollarps brukshundsklubb kl.7.40. DET är nog aprilskämtet i det hela. En söndagsmo...

Av Leo - 31 mars 2012 13:11

Återigen är det ett tag sedan det skrevs något på den här bloggen...    Många ursäkter finns det, men vi kan väl enkelt säga så här: det är mycket nu - på alla plan. Och så fördjupar jag mig inte i det.   Förra helgen var Leo och jag på broholmer...

Ovido - Quiz & Flashcards